Kategorier
Juridik

Våldtäkt – vad gör samhället för offret?

Inga ska förringa de hemska följderna av att bli utsatt för en våldtäkt. Därför är det oerhört viktigt att offret får stöd före, under och efter rättegången.

Det finns många brott som verkligen kan sätta spår i offret. På ett psykiskt sätt. Spår i form av mentala ärr som offret bär med sig under lång tid framöver. Ett sådant brott är våldtäkt. Visst är det rent krasst ett fysiskt övergrepp som vållar kroppsskada, men frågan är om inte den psykiska upplevelsen är värst av allt.

Många behöver gå i terapi och behandla den traumatiska upplevelsen i flera år efter en våldtäkt. Det är ingenting man bara kommer över på egen hand. I regel behöver man professionell hjälp av exempelvis en psykolog eller någonting liknande. Och man måste som sagt vara beredd på att det tar tid.

Våldtäkt – rätt till stöd

En annan process efter en våldtäkt är förstås också den juridiska. Där är det oerhört viktigt att offret får det stöd som hen behöver. Det är verkligen lättare sagt än gjort att anmäla det brott man blivit utsatt för och möta sin förövare i en eventuell rättegång. En del upplever till och med att det är så jobbigt att man låter bli att anmäla.

Därför ska naturligtvis målsägande ha stöd under hela den juridiska processen. Från det att anmälan görs hos polisen till dess att en eventuell dom har fallit om det går vidare till åtal. Det är väl ändå det minsta man kan begära av samhället i en sådan situation?