Kategorier
Juridik

Arvsrätt – fördelning av kvarlåtenskap

Den som vill skriva sitt testamente, kan inte fördela sin förmögenhet hursomhelst. Ta därför hjälp av en erfaren advokat som kan alla lagregler om arvsrätt.

Du har levt ett rikt och omväxlande liv. Bakom dig har du tre äktenskap och sammanlagt fyra barn. Du är ganska ensam på ålderns höst. Visst händer det att barnen kommer på besök, men du är misstänksam, de vill nog bara veta vad som ska hända med mina pengar, tänker du.

Du har säkert inte helt fel. Längtan efter att få ärva dig, kan säkert vara större än deras faderskärlek. Din förmögenhet är också betydande eftersom du varit sparsam men också gjort framgångsrika börsaffärer. Eftersom du alltid varit van att bestämma, tänker du på egen hand upprätta ditt testamente.

Arvsrätt – lagregler för testamente

Du börjar med att fundera över hur dina pengar ska fördelas. Därefter tar du fram din gamla dammiga lagbok. Du slår upp Ärvdabalken från år 1958 som bland annat innehåller lagregler för arv och testamente. När du läst de första paragraferna ger du upp. Du beslutar att konsultera en advokat som kan den svenska arvsrätten i minsta detalj.

Du träffar en advokat och förklarar hur du vill att din förmögenhet ska fördelas på dina olika arvingar. Egentligen vill du inte att de ska få någonting. Men advokaten förklarar att dina barn alltid har rätt till sina laglotter. “Har jag inte rätt att göra vad jag vill med mina pengar när jag är död”, frågar du. Advokaten småler och förklarar. “Nej, det finns lagregler som måste följas”.